Cremant de Bourgogne
Charakter vína
Víno má krásný, minerální buket s výraznými tóny zelených jablek a citrusů zejména limetek. Chuť je velmi živá, příjemná se šťavnatou kyselinkou a s delší perzistencí v ústech. Charakteristické je jemné a dlouhotrvající. Sklizeň hroznů probíhá výhradně ručně, tak aby se co možná nejméně poškodily hrozny a nedocházelo tak k oxidaci. Po té následuje lisování a prvotní fermentace v kvasných nádobách. Následuje asambláž (20% tvoří rezervní víno) a poté druhotné kvašení v lahvi. Víno leží na kvasnicích nejméně 12 měsíců, než je degoržováno a uvolněno k prodeji.
Doporučení k pokrmům
Vhodné jako aperitiv nebo např. k slávkám na víně.
- Ročník:
-
- Producent:
- Agnes Paquet
- Oblast:
- Burgundsko
- Země:
- Francie
- Zatřídění:
- AOC
- Obsah:
- 0,75 l
- Barva:
- bílá vína
- Chuť:
- suchá
- Druh:
- šumivá vína
- Styl:
- klasická
- alkohol:
- 12%
- kyselina:
- 6,9 g/l
- zbytkový cukr:
- 4 g/l
- uzávěr:
- korek
- potenciál:
- 5 let
- teplota servisu:
- 8 - 10°C
- odrůda:
- 40% Pinot noir, 35% Chardonnay, 20% Gamay, 5% Aligoté
Doporučené sklo