Kategorie: | Bílá vína |
---|---|
Země: | Rakouská vína |
? Bílé odrůdy: | veltlínské zelené |
Druh: | tichá vína |
Chuť: | suchá |
Styl: | klasická |
Ročník: | 2023 |
Barva: | bílá vína |
Objem lahve: | 0,75 l |
Zpracování: | biodynamická |
Klasifikace: | jakostní / qualitätswein, DAC |
Příležitost: | k jídlu, ke grilování, na oslavu, na večer |
ročník: | 2023 |
alkohol: | 12% |
kyselina: | 5,5 g/l |
zbytkový cukr: | 2,0 g/l |
odrůda: | 100% Veltlínské zelené |
uzávěr: | šroub |
potenciál: | 2024 - 2027 |
teplota servisu: | 9 - 11°C |
Doporučení k pokrmům: | Se smaženým vepřovým nebo telecím řízkem doplněným o bramborový salát!!!! |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
U zrodu vinařství Weszeli stály hodnoty, které si s vínem spojujeme nejvíce: rodina a přátelství, tradice a nové svěží myšlenky. A také láska k přírodě, která na sebe ve víně bere tu nejlahodnější podobu.
Jeho zakladatelé Rupert Summerer a Davis Weszeli spojili své síly v roce 2011. Navázali na staleté kořeny mnoha generací rodiny Summererů, kteří v okolí města Langenlois pěstovali víno už od 17. století. Davise Weszeliho sem přivedla touha odejít z ruchu velkoměsta a se svými třemi dětmi žít blíž přírodě. Oporou je jim i Rupertova žena Elisabeth, která z lásky k vinařství opustila práci v bance a své schopnosti využívá v rodinném podniku.
Společně dali tradičnímu vinařství nový směr v duchu vlastní filozofie, kterou nazvali Terrafactum. Jejím hlavním principem je soustředění na samotnou vinici a její pestrý ekosystém, protože právě zde, v její prosluněné půdě, se rodí jedinečný charakter vína. Jeho čistotu a upřímnost vkládají do každé lahve bez chemických aditiv a sofistikovaných technologických triků.
Vinice Weszeli se rozkládají okolo Langenlois v dolnorakouském kraji Kamptal, jen pár desítek kilometrů od jihomoravských hranic. Na třiceti hektarech tu roste ten nejryzejší Grüner Veltliner a Riesling, přičemž každý z šedesáti vinohradů má svůj vlastní charakter, své mikroklima utvářené nejen půdou, ale i rostlinným společenstvím v jeho okolí a také zvířecími obyvateli.
Davis Weszeli a Rupert Summerer pečují o tuto přírodní rozmanitost svých vinic, protože právě ona dává každému vínu jeho výjimečnost. A také další zpracování vína probíhá co nejšetrněji tak, aby jeho povaha zůstala nedotčena. Datum sklizně je určeno jedině zralostí samotných hroznů, které jsou bezprostředně poté jemně lisovány. Následuje fermentace v nerezových tancích, aby byla zachována plná a šťavnatá chuť vína. Některá vína pak zrají ve velkých dubových sudech, které zintenzivní jejich bohaté aroma. Každé víno zraje trochu jinak a každé dostane tolik času, kolik potřebuje, aby mohlo rozvinout vše, co je v něm nejlepší. Rupert Summerer a Davis Weszeli totiž vědí, že to nejdůležitější je v jejich víně už od samého začátku: slunce, půda a jedinečná atmosféra jejich vinic.