Osobní odběr není možný. Víno vám rádi přivezeme.

Puligny Montrachet 2015 - Domaine Bzikot

Dostupnost Skladem (5 ks)
Kód: FR011015
1 080 Kč / ks
Puligny Montrachet 2015 - Domaine Bzikot
Jedná se o velmi jemné, minerální, lahodné a bohaté víno z odrůdy Chardonnay z více vinic okolí velmi známe vesnice Puligny Montrachet. Aroma je delikátní, jemné s krásným intenzivním aroma lístkový oříšků či sušeného ovoce a nepatrným nádechem vanilky. Chuť je suchá, minerální, dlouhá, jemná, harmonická s dlouhou perzistencí. Kvašení i jablečně-mléčná fermentace proběhlo v dubových sudech. Po stočení leželo víno ještě dalších 12 měsíců v dubových sudech (30% sudů bylo nových) a po lahvování ještě 4 měsíci v lahvi. Víno není filtrováno, případná usazenina není závadou.
Kategorie: Bílá vína
Země: Francouzská vína
? Bílé odrůdy: chardonnay
Druh: tichá vína
Chuť: suchá
Styl: klasická
Ročník: 2015
Barva: bílá vína
Objem lahve: 0,75 l
Klasifikace: AOC
alkohol: 13,5%
ročník: 2015
uzávěr: korek
potenciál: 2017 - 2025
teplota servisu: 10 - 12°C
odrůda: 100% Chardonnay
obec: Puligny Montrachet
Doporučení k pokrmům: V kombinaci s rafinovanými úpravami ryb a drůbeže, pokrmy se smetanovou omáčkou.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Rodinné vinařství se sídlem v malebné BZIKOT vinařstvívesničce Puligny-Montrachet, které v současné době vede talentovaný vinař a vášnivý hráč ragby pan Sylvain Bzikot, obhospodařuje 16 ha vinic situovaných v samotném srdci Burgundska v Côte du Beaune z toho jsou 4 ha ve věhlasných apelacích Puligny-Montrachet a Puligny-Montrachet Premier Cru „Les Folatieres“. Další vinice vlastní rodina v apelacích Santenay, Volnay a Auxey-Duresses, zbytek tvoří vinohrady s regionálním označením Bourgogne blanc, Bourgogne rouge a Bourgogne Aligoté. Příjmení Bzikot není francouzského původu, pradědeček Sylvaina Bzikota utekl před vypuknutím Druhé světové války z rodného Polska a začal v Burgundsku takřka, jak se říká s holýma rukama. Přesto se během tří generací podařilo rodině Bzikot vybudovat dobře fungující vinařství, které se řadí k předním producentům v Burgundsku. Vinice jsou velice šetrně obhospodařovány, zcela vyloučena je samozřejmě veškerá chemie. Jak sám Sylvain říká, víno se dělá především ve vinohradu. Ruční sběr hroznů je zde samozřejmostí. Kvašení probíhá výhradně za pomoci přírodních kvasinek, naprosto příkladná je zde práce s dubovými sudy neboť na první místo staví Sylvain Bzikot vyznění daného terroiru jednotlivých vinic a zachování jemné minerality ve svém víně.