Veltlínské zelené I pozdní sběr 2024 - Georgios Ilias
Minerální suché víno s příjemnou svěžejší kyselinou. Jeho projev je jemný, ovocného charakteru, plnější, ve vůni lze najít jemné stopy jemné papriky, zeleného pepře. Perzistence má delší charakter, kyselina příjemně pohladí v ústech, na patře se drží minerální charakter. Toto víno je selektivně vybíráno ručním sběrem. Kvašení proběhlo v nerezových tancích při kontrolovaná teplotě s přírodními kvasinkami. Následné školení probíhalo po dobu cca 8 -10 měsíců, kdy víno leželo na kalech, než bylo následně lahvováno. Ročník 2023 byl při vinobraní velmi teplý, což způsobilo lehkou opulenci tohoto vína.
| Kategorie: | Morava |
|---|---|
| Země: | Česká a moravská vína |
| ? Bílé odrůdy: | veltlínské zelené |
| Ročník: | 2024 |
| Druh: | tichá vína |
| Chuť: | suchá |
| Styl: | klasická |
| Barva: | bílá vína |
| Objem lahve: | 0,75 l |
| Zpracování: | bio |
| Klasifikace: | pozdní sběr / spätlese |
| Příležitost: | k jídlu, k vaření, ke grilování, na večer |
| ročník: | 2024 |
| alkohol: | 12,5% |
| zbytkový cukr: | 3 g/l |
| kyselina: | 5,5 g/l |
| uzávěr: | šroub |
| potenciál: | 2025 - 2028 |
| teplota servisu: | 8 - 10°C |
| odrůda: | 100% Veltlínské zelené |
| podoblast: | Mikulovská |
| obec: | Pavlov |
| trať: | U Božích muk |
| Doporučení k pokrmům: | Perfektní v kombinaci s drůbeží, rybami, zeleninovými saláty. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vše začalo jednoho osudového dne v roce 1996, kdy si Georgios Ilias v malebném Pavlově jako základnu pro své rybářské výpady vyhlédl polorozpadlou chalupu. Své první dva demižony vyrobil v roce 2000 u Radka Nepraše, který mu byl v jeho vinařských začátcích ochotným a trpělivým rádcem. Po nelehkých začátcích se pomalými krůčky začíná z tohoto vinařství stávat velmi uznávaný producent, který roku 2010 úspěšně prošel kontrolou certifikační autority a byl mu udělen certifikát bio. Vína ročníku 2011 tedy již ponesou označení biovíno.
